Vuurwerkangst

Is uw hond bang voor vuurwerk? En wat kunt u er aan doen om hem te ondersteunen?In dit stukje gaat het met name over de hond, met af en toe een stukje over de kat

• Hoe weet je of je hond bang is voor vuurwerk?
• 5 do’s: tips om je hond met vuurwerkangst te helpen
• 5 don’ts: dingen die je absoluut niet mag doen!
• Welke voorbereidingen kun je treffen?
• Wat kun je op de dag zelf doen?
• De ideale bezigheid om 24.00 uur
• Vuurwerkoverlast melden

Hoe weet u of uw hond bang is voor vuurwerk?

Leer stress-signalen bij uw hond herkennen. Veel mensen hebben onvoldoende door waaraan ze kunnen zien dat hun hond bang is. Let op gedrag als:

• Lage houding, oren plat of opzij
• Lippen aflikken, ook wel tongelen genoemd
• Hijgen (zonder het warm te hebben)
• Geeuwen (zonder moe te zijn)
• Overdreven alert zijn
• Nerveus en onrustig rondlopen
• Niet willen eten
• Weglopen

5 do’s: tips om uw hond te helpen

1. Begin op tijd

Wacht niet tot 31 december om dit probleem aan te pakken, maar begin op tijd met training en andere oplossingen zodat de angst bij uw hond in een vroeg stadium kan worden vermindert of zelfs kan verdwijnen. Voor echte vuurwerkangst training met een gedragstherapeut kunt u het beste al in de zomer of begin herfst starten. En deze training is altijd individueel met uw eigen hond omdat elk dier anders (kan) reageren bij angst. Trainen in een groep heeft dan ook geen zin en kan zelfs averechts werken.

Of boek op tijd een camping of bungalow park waar geen vuurwerk afgestoken wordt. In sommige gevallen kan een heel rustig gelegen pension een optie zijn voor uw dier.

2. Train met o.a. een CD met vuurwerkgeluiden = desensitiseren

Het idee van deze vuurwerk cd’s is dat uw hond langzaam aan kan wennen aan de geluiden. Helaas werkt dit niet altijd even goed, omdat de geur en de lichtflitsen van het echte vuurwerk missen. Toch kan zo’n vuurwerk cd training bij sommige dieren helpen om de angst te verminderen.

Aanbevolen vuurwerk cd’s zijn onder andere van Sarah Heath en Jon Bowen. Hun cd’s bevatten duidelijk instructies hoe je ze kunt toepassen bij je hond. Bij de juiste opbouw kunt u uw hond heel geleidelijk laten wennen aan de geluiden; dit heet desensitiseren. U kunt de geluiden van deze cd ook gratis downloaden via deze link Download er dan ook de handleiding erbij. Een andere CD van Tinley gedragstherapie voor dieren is bijvoorbeeld ook mogelijk.

Bij vuurwerk spelen naast het geluid ook trillingen, geur en lichtflitsen een rol bij de angst. Mochten de geluiden op de CD niet voldoende effect hebben, dan kunt u (voor zover mogelijk) deze factoren toevoegen aan de training, maar dit kan veel beter gedaan worden onder begeleiding van een gedragstherapeut.

3. Laat je hond zelf een veilige plek zoeken

Als het zover is en uw hond heeft de behoefte om weg te kruipen, laat dat dan toe. Het heeft geen zin om hem te dwingen bij u op de bank te komen zitten. Laat het dus aan de hond over wáár hij zich op dat moment het veiligste voelt. Leg desnoods een deken over de plek waar de hond wegkruipt, dat kan de Bench zijn, in zijn mand, onder het bed etc. Leg desnoods een kledingstuk met uw geur bij de hond, zodat hij zich extra veilig voelt.

Is de veilige plek bij u? Ook prima. Vroeger werd aangegeven dat je een dier moest negeren. Daar zijn we ondertussen gelukkig allang van af gestapt. Een dier mag best steun zoeken en steun krijgen. Naast u liggen of even een aai over de bol is prima. Maar overdrijf dit niet! Het is niet de bedoeling dat hij ‘beloont’ wordt als ie zich angstig toont.

4. Ondersteunen met middelen en/of ondersteunende medicatie

Mocht het voor u hond nog steeds te veel zijn allemaal, dan kunt u uw hond angstverminderende medicatie geven.

Bij ondersteunende middelen moet u denken aan bijvoorbeeld een inbaken T-shirt zoals een Medical Petshirt 4 in 1. Dit is een jasje die een prettige druk geeft op de borst, zodat uw hond zich minder angstig voelt. Precies zoals een baby ingebakerd zou worden.

Soms helpt het om uw dier geestelijk bezig te houden. Door afleiding zoals Hersenwerk, wordt hij minder alert op de angst prikkel. Hersenwerk heeft hiervoor een leuke website, en kan ook leuk zijn buiten Oud en Nieuw om. Er zijn 2 groepen op Facebook Hersenwerk voor Honden (Groep) of de website en Katten (Groep) website.

Daarnaast zijn er ondersteunende middelen die vaak berusten op een rustgevend niveau van de hersenen om stress te verminderen. Met deze middelen ziet u geen bijwerkingen zoals dronken lopen of in slaap vallen. Wel moet u met deze middelen ruim van te voren beginnen (2 weken tot 1-2 maanden voor Oud en Nieuw). Deze middelen zijn veilig en ook handig voor de knalletjes voor en na Oud en Nieuw.

U kunt hierbij denken aan middelen zoals adaptil, DAP band, telizen, zylkene of voeding Calm diet.

Mocht dit niet werken dan bestaan er ‘echte’medicijnen die de angst kan verminderen. Deze medicatie kunt u niet te lang geven en is dus alleen geschikt voor het ‘echte’ vuurwerk van Oud en Nieuw. Hiermee begint u vaak 1 tot 3 dagen voor 31 december!

Hierbij kunt u denken aan middelen zoals Alprazolam, Pexion, Fenobarbital of Sileo.

Haal al deze middelen dus ruimschoots van te voren in huis, als u er pas op 31 december aan denkt is er bijna geen middel meer over waar we uit kunnen kiezen.

Elk dier reageert anders op ondersteuning en/of medicijnen, en niet ieder medicijn wordt geaccepteerd. Helaas bestaat er dan ook geen één product wat voor alle dieren even goed werkt. Overleg daarom met de dierenarts welke middelen u zou kunnen toedienen bij uw dier, en geef naderhand aan de dierenarts door wat u er van vond. Dan kan hier rekening mee gehouden worden de aankomende jaren.

Naast reguliere medicatie kun je ook kiezen voor ondersteunende middelen, hiermee dien je wel minstens 4 weken van tevoren te beginnen.

5. Raadpleeg een gedragstherapeut

Vind je het moeilijk om bovenstaande tips zelf toe te passen? Geen nood! Er is altijd wel een professional bij jou in de buurt, die jou kan helpen.

Een goede gedragstherapeut is zeker nodig als uw dier erg bang is, of u wilt hem van deze angst (grotendeels) af wilt helpen. Maar hier moet u maanden van te voren al mee gaan beginnen om goed resultaat te krijgen.

5 don’ts: dingen die je absoluut niet mag doen!

1. Gebruik geen Vetranquil (werkzame stof Acepromazine)

Tot een aantal jaar geleden werd dit middel door veel dierenartsen voorgeschreven bij vuurwerkangst. Nu gebeurd dit niet meer. Vetranquil is namelijk een spierverslapper en als u dit aan uw hond zou geven, kan hij niet meer bewegen en wegkruipen als hij daar behoefte aan heeft. De hond lijkt rustig in zijn mandje te liggen, maar in feite is de hond nog steeds doodsbang voor het vuurwerk. Daarnaast bleek dit middel zelfs een averechts effect te kunnen hebben omdat ze nog wel alles horen. En dit middel heeft mogelijk ernstige bijwerkingen bij sommige dieren. Dus dit middel moet u niet gebruiken, ook al kunt u dit makkelijk online bestellen.

2. Pas de techniek “flooding” niet toe

Je hoort wel eens dat het goed is om de hond te confronteren met zijn angst. Flooding is a.h.w. het onderdompelen in hetgeen waar de hond bang voor is. Dit kan de angst alleen maar verergeren met alle gevolgen van dien. Een goede gedragstherapeut zou dit ooit nooit gebruiken dus doe dit zelf ook niet.

3. Geen groepscursus vuurwerktraining

Omdat het heel belangrijk is om de stress-signalen bij een hond goed in de gaten te houden is het geen goed idee om dit in groepsverband te doen. Een instructeur kan onmogelijk iedere hond individueel in de gaten houden. Het kan dan gebeuren dat een hond zo bang wordt dat de angst alleen maar verergert.

4. Overdreven veel aandacht schenken aan de angst

Schiet niet door in uw behulpzaamheid. Natuurlijk moet u uw hond helpen door uw hond te laten merken dat u er voor hem bent. Maar voorkom dat u overdreven gaat troosten, knuffelen en aaien, want hiermee wakkert u het angstgedrag alleen maar aan. Behandel uw hond niet als slachtoffer met uitspraken als “Ahhh wat erg allemaal, dat vuurwerk is ook zooo eng!” Hiermee bevestigt u de angst. Steunen is goed, maar overdrijf het niet. Volgend jaar zal hij zich anders alleen maar angstiger gaan gedragen (en misschien zelfs niet alleen maar met Oud en Nieuw).

5. Negeren van de angst

Wat is dan wel de bedoeling? Laat de hond lekker tegen je aanliggen als hij daar behoefte aan heeft. Probeer hem af te leiden en gedraag je opgewekt. Als je hond fysiek contact zoekt, biedt dat dan ook aan. “Kom er maar lekker bij liggen hoor!”

Welke voorbereidingen kun je treffen?

De ideale bezigheid om 12 uur

Bereid van tevoren een aantal leuke en ingewikkelde hersenwerkspelletjes voor uw hond of kat! Het zal hem afleiden van het geknal. Voor inspiratie en voorbeelden kunt u dus lid worden op de Facebook groep. Sommige dieren moeten eerst met simpele dingen getraind worden voor ze alle spelletjes door hebben.

Op tijd in huis halen: u kunt uw hond ook zijn favoriete snack geven, of een gevulde Kong, een bot of gedroogde kauwsnack. Op deze manier is het hond bezig met iets anders en hopelijk vergeet hij dan voor even de geluiden om hem heen.

Massage en bandages

Van Kynomassage kregen we de volgende tip: door middel van massage kunt u uw hond laten ontspannen. Begin hier niet op oudejaarsavond mee, maar oefen dit eerst zodat uw hond er aan kan wennen. Probeer deze ontspanningsplekken en acupressuurpunten voor meer ontspanning:

• zoek de voorkant van het borstbeen op, zet je duimen een vingerbreedte ernaast, druk je duimen zacht in het weefsel en draai rondjes
• voel het kaakgewricht en masseer deze met je duimen met cirkel strijkingen
• zoek de schedelrand op, druk je duimen zacht in het weefsel en draai rondjes, werk daarbij de hele schedelrand af
• ondersteun het oor met je vingers aan de binnenzijde van het oor en geef druk met je duim aan de buitenzijde van het oor, strijk van oor aanzet naar oor punt.

Oefen deze technieken op tijd, zowel in huis als buiten huis, zodat uw hond er aan kan wennen. Als je ze op het moment van vuurwerkangst inzet, gaat het niet werken. Val uw hond er niet mee ‘lastig’ als uw hond in een tè heftige emotie zit. Raadpleeg voor deze honden altijd een gedragstherapeut. Werk opbouwend van zachte naar stevigere druk, als u meteen te hard druk kan de hond het onprettig vinden.

Wat kun je op de dag zelf doen?

Je hond uitlaten op oudejaarsdag?

Op veel plekken in ons land begint men al vroeg met het afsteken van vuurwerk. Als uw hond bang is voor vuurwerk dan is het een kwelling om naar buiten te gaan. Dwing uw hond niet!

• Houdt de wandelingen kort
• Wandel het liefst op een afgelegen plek waar geen vuurwerk wordt afgestoken
• Kies een tijdstip waarop het rustig is
• Zorg dat de riem niet los kan schieten
• Geef uw hond eventueel een GPS Tracker om, voor het geval hij wegrent. https://tractive.com/en/

De avondwandeling kunt u desnoods geheel overslaan en de hond alleen even snel in de tuin laten plassen.

Laat katten niet meer naar buiten op 31 december. En geeft hem of haar het liefst een zo donker en geluidsarme ruimte zoals een bijkeuken of zolder. Zet daar dan een kattenbak neer.

Spiegelen

Ga lekker met je hond op de grond op een matras liggen, lees bijvoorbeeld een boek zodat je hartslag zo rustig mogelijk wordt, dieren spiegelen dat. Als uw zich boos maakt over vuurwerk, levert dat bij u hond stress op.

U kunt er ook voor kiezen om ‘s-nachts beneden te slapen bij uw dier. Als u dat een aantal keren per jaar doet, dan zullen de het ook niet gaan associëren met vuurwerk en met stress.

Vuurwerkoverlast melden

Steeds meer mensen storen zich aan de vuurwerkoverlast rond Oud en Nieuw. De overlast wordt vooral veroorzaakt door harde knallen, te vroeg afgestoken vuurwerk en onveilige situaties op straat. Heeft u of uw dier er last van? Meldt het dan op deze website

Hopelijk heeft u en uw dier met behulp van (één) van deze tips

een fijn en rustig Oud en Nieuw.