Tandheelkunde

Gebitsproblemen komen veel voor bij onze huisdieren.
Vooral de honden van de kleine rassen kunnen al vanaf 3 jaar leeftijd tandsteen krijgen. Grotere rassen krijgen vaak pas op latere leeftijd tandsteen.
Pups kunnen al op jonge leeftijd problemen hebben. Dit heeft dan meer te maken met het verkeerd wisselen van de melktanden naar de volwassen tanden. Of als een melktand per ongeluk breekt.
Katten kunnen ook tandsteen krijgen, maar meestal hebben zij andere klachten met hun gebit. Tandvleesontstekingen en gaatjes komen bij katten veel meer voor dan ‘simpel’ tandsteen. Op de website onder dieren informatie – katten staat meer uitleg over deze specifieke problemen bij katten.
En zelfs fretten, konijnen, cavia’s en andere knaagdieren kunnen gebitsproblemen hebben. Bij fretten gaat het net als bij honden meestal om tandsteen. Bij de konijnen en knaagdieren is er een heel ander probleem. Hun tanden groeien levenslang, en moeten dus ook elke keer slijten. Daarom hebben ze altijd van die mooie tanden; tandsteen krijgen ze niet. Maar als een tand of kies scheef groeit, wordt die tand veel te lang, met alle gevolgen van dien.
Bij Dierenarts Bob kunnen al deze tandproblemen behandeld worden. Onze dierenarts Bob van Wandelen heeft meerdere cursussen en trainingen gevolgd om gebitsproblemen adequaat aan te pakken. Gebit reiniging, tanden en kiezen slijpen, trekken zowel chirurgisch als niet chirurgisch is daarom geen enkel probleem om bij ons in de praktijk uit te laten voeren. Daarnaast beschikt de praktijk, naast een digitale röntgen, ook over een digitale tandheelkundige röntgen. Deze is in sommige gevallen noodzakelijk om een indruk te krijgen van het probleem, of van de wortel van de tand of kies.
Enkel voor een kroon of wortelkanaalbehandeling werken we samen met een collega dierenarts in Amsterdam. Hiervoor zijn aanvullende (specialistische) spullen voor noodzakelijk. En Bob heeft er voor gekozen om voor deze behandelingen liever door haar te laten uitvoeren.