Röntgen

Een lichamelijk onderzoek is een onderzoek waarbij de dierenarts met behulp van zijn handen, ogen en neus het dier helemaal ‘lichamelijk’ onderzoekt. Maar om een diagnose te kunnen stellen, is het soms noodzakelijk dat we in uw dier kunnen kijken, en dat is eigenlijk precies wat röntgenfoto’s mogelijk maken!

Röntgenfoto’s worden gemaakt met behulp van röntgenstraling. Röntgenstraling is een elektromagnetische straling die een net iets grotere energie heeft dan het zichtbare en ultraviolette licht van het (kleuren) spectrum.

Bij Dierenarts Bob is het uiteraard mogelijk om röntgenfoto’s te laten maken. Hierbij gebruiken we digitale röntgen apparatuur. Dankzij deze digitale röntgenbeelden is de foto niet meer op een film te zien, maar op de computer. Hierdoor kunnen de foto’s ook verstuurd worden, zoals naar uw email. Dankzij de computer is het ook heel gemakkelijk geworden om de foto te overleggen met een collega. Zodoende kan makkelijk overlegd worden met een specialist radiologie of chirurg indien dit gewenst is.

Wat kunnen we met Röntgen nou precies?

Röntgenonderzoek: wat kunnen we zien?

Het beeld van een röntgenfoto is in een zwart-wit contrast plaatje, waarbij ‘harde dingen’ zoals botten, metalen en stenen wit worden en lucht zwart, organen en bloed wordt meer witgrijzig.

Röntgenfoto’s gebruiken we voor het beoordelen van verschillende lichaamsdelen

Skelet

Botten zijn ideaal om erg goed in beeld te brengen met behulp van röntgenstraling. We gebruiken deze diagnostische methode dan ook vaak om breuken of andere afwijkingen aan het skelet aan te tonen of juist aan te tonen dat de oorzaak (bijvoorbeeld kreupelheid) hier niet de oorzaak van is. Dus we maken veel röntgenfoto’s van de nek, rug, bekken en poten van dieren.

Ook van rashonden of werkhonden maken we röntgenfoto’s, vaak van de heupen of ellebogen. Deze (officiële) HD (heupdysplasie) en ED (elleboogdysplasie) foto’s zijn nodig voor de controle of het dier wel geschikt is om te werken of mag fokken met stamboom.

Borstholte

Op foto’s van de borstholte kunnen we de longen en het hart beoordelen. Met name de longen zijn erg goed in beeld te brengen doordat de lucht in de longen zorgt voor veel contrast. Van het hart beoordelen we de vorm, grootte en de bloedvaten. Willen we meer informatie over de functie van het hart? Dan is een echo hiervoor meer geschikt, voor meer informatie hierover; lees het stukje over echografie

Buikholte

Een foto van de buikholte geeft ons de mogelijkheid om een goed overzicht van de buik te krijgen en een eventuele eerste indruk van wat er aan de hand is. Problemen die we kunnen opsporen zijn bijvoorbeeld stenen in de blaas of een vreemd voorwerp in de maag/darm.

Daarnaast is een foto van de buik ook erg geschikt voor het tellen van het aantal pups of kittens in de laatste fase van de dracht, dit is erg prettig bij de bevalling; zijn ze allemaal geboren?

Vogels en bijzondere dieren

Vaak zijn deze dieren zo klein dat we ze helemaal op 1 foto zien. Deze foto’s worden vaak gemaakt om ziektes op te sporen zoals een blaassteen, problemen met de maag/darmen of bijvoorbeeld legnood van een ei bij reptielen en vogels. Net als bij honden en katten zijn röntgenfoto’s van deze dieren ideaal om de botten te fotograveren.

Röntgenfoto's kunnen gemaakt worden terwijl uw dier wakker is, maar in sommige gevallen is een lichte narcose nodig. Dit doen we altijd in overleg met u. Wilt u meer informatie? Bel of mail ons gerust.

Wij staan altijd klaar voor uw dier, dus ook als er foto's gemaakt moeten worden.