Onze dierenarts Bob van Wandelen heeft voor het eerst in 2012 een teefje via laparoscopie (kijkoperatie) gesteriliseerd. Sindsdien heeft hij hierin zoveel ervaring opgebouwd dat hij ook andere operaties met de laparoscopische apparatuur kan uitvoeren. Ook een ontstoken baarmoeder kan in veel gevallen laparoscopisch ondersteund verwijderd worden. Andere operaties zoals een cryptorche testikel (de testikel/ bal zit dan in de buik), of het vast zetten de maagwand zijn standaard operaties voor ons geworden.
Bij mensen worden kijkoperaties op grote schaal uitgevoerd, en niet alleen in de buikholte. Bij mensen zijn de chirurgen een stuk verder dan bij de dieren. Dit komt mede door grote van de mens; ruimtes in gewrichten, borstholte en buik zijn groter waardoor de camera en de instrumenten beter passen. Daarnaast is niemand blij met een groot litteken. Door de kleine gaatjes die gebruikt worden bij de kijkoperatie, is er minder trauma van het weefsel. Hierdoor is er minder pijn, en je bent weer sneller de oude.
Dit is bij dieren niet anders. En dat is toch wat je als dierenarts wilt? Goede zorg voor je patiënt (en de eigenaar) met zo min mogelijk ongemak en pijn.
Bob houdt ontzettend van opereren, maar nadat hij het verschil zag tussen de laparoscopische sterilisatie en een ‘gewone’ sterilisatie. Door de grote voordelen van een laparoscopische sterilisatie, wil Bob liever geen gewone sterilisatie bij de hond meer uitvoeren. Vandaar dat de aanschaf van een laparoscopietoren een van de eerste verbeterpunten was, die hij bij zijn eigen praktijk ‘Dierenarts Bob’ heeft uitgevoerd. Sinds de start van Dierenarts Bob zijn kijkoperaties mogelijk bij ons in de kliniek. En daar zijn we maar wat trots op!
Meer uitleg over laparoscopie
In de volgende paragrafen staat verdere informatie
• Goed zicht
Het overzicht bij de kijkoperatie is zo ontzettend goed! Je hebt een heel mooi beeld met de camera in de buik. En de camera zoomt erg in waardoor alles scherp en groot in beeld is.
• Kleine wondjes
Dankzij de kijkoperatie zijn er maar 2 of 3 kleine gaatjes nodig om te opereren. De gaatjes die wij maken zijn 0.5 cm groot. Kleine gaatjes zijn niet veel minder pijnlijk dan een grotere snede in de buikwand. Wel genezen deze wondjes veel sneller en is er minder kans op complicaties van deze wondjes.
• Veel minder pijn
Bij een gewone sterilisatie moet de eierstok omhoog getrokken worden om erbij te kunnen, daarna worden de bloedvaten afgebonden. Maar de eierstokken zitten met een ophangbandje vast aan de ribben en de nier. Trekken aan de eierstokken betekent trekken aan het bandje, en dat doet ontzettend zeer! Zelfs als een dier onder narcose ligt, zien we meestal toch een pijnreactie als hier aan getrokken wordt.
Bij de kijkoperatie gaan we ‘de buik in’. We hoeven dus niet meer aan de banden te trekken. Deze operatie gebeurt niet met onze handen maar met onze instrumenten. En omdat deze instrumenten smal en lang zijn, kunnen ze in de buik hun werk doen. Dit is het grootste voordeel voor de hond. Geen pijn tijdens de operatie! Maar ook veel minder napijn de dagen na de operatie.
• Geen kraag nodig
Omdat de operatie veel minder belastend is voor de buikwand en minder pijnlijk is voor uw hond, is een kraag of ‘lampenkap’ niet meer nodig.
• Snelheid
Dankzij onze apparatuur is een kijkoperatie sneller dan een gewone operatie. En snelheid is niet altijd beter. Maar in dit geval kan uw hond sneller wakker worden, en dus sneller uit de narcose komen. En sneller opereren betekend minder risico op complicaties.
• Rust
Natuurlijk adviseren we een weekje rustig aan te doen met uw hond, en niet te zwemmen. Toch zult u merken dat uw hond zich niet rustig wilt houden, en na de kijkoperatie mag ze echt meer doen dan bij een gewone operatie (behalve zwemmen de eerst paar dagen).
Deze voordelen zijn voor Bob zo groot, dat wij bij ons in de kliniek alleen nog steriliseren (bij honden) met een kijkoperatie! Tenzij uw hond zo klein is dat de instrumenten elkaar in de weg zitten, dan kan er gekozen worden voor een ouderwetse operatie.
Net als bij elke andere operatie wordt uw dier ‘voorbereid’. Dit houdt in, ze krijgt een infuus, narcosemiddelen en pijnstilling toegediend. Daarna wordt ze geïntubeerd met een tube in de luchtpijp, zodat we haar kunnen beademen als het nodig is en slaapgas (isofluraan) gegeven kan worden. Daarna wordt de buik kaal geschoren (minder dan bij een gewone operatie).
Bij de operatie maken we 2 of 3 kleine sneetjes in de huid en buikpeesplaat (Linea Alba). Via deze gaatjes gaat een metalen staafje, de portal, de buik in. Deze portal steekt uit de huid naar buiten, en een stukje de buik in. Door de portals kunnen alle instrumenten de buik in gebracht worden. Dus de scoop (camera), lange pincet (happertje) en de sealer/schaar. De sealer of bipolaire brander smelt het vet rondom de bloedvaten weg, en sealt of smelt de bloedvat wanden tegen elkaar aan. Hierdoor hoeven de bloedvaten niet gehecht te worden. Wij hebben en brander die tevens kan snijden. Op die manier snijden we altijd op de juiste plek (waar het bloedvat dicht is gezet). Als de eierstokken (of binnen bal) losgemaakt zijn, worden ze uit de buik gehaald. Daarna hechten we de Linea Alba en de huid met een dun hechtdraadje. Omdat de gaatjes maar klein zijn, kan er gewerkt worden met dunner hechtdraad. Dit komt de wondgenezing ten goede.
Uiteindelijk komt dan het grootste werk van de operatie, het schoonmaken ;-). Alle instrumenten worden weer grondig schoongemaakt en gedesinfecteerd. En daarna gesteriliseerd in de autoclaaf. Al onze laparoscopische instrumenten worden gesteriliseerd op deze manier, behalve de camera. De camera kan helaas niet schoongemaakt worden, dus tijdens de operatie zit deze in een steriele plastic hoes. Op deze manier kan de chirurg de camera toch gewoon veilig vastpakken zonder dat er bacteriën overgebracht worden.
1) Steriliseren van teefjes
2) Castreren van een cryptorche reu (en deze operatie is heel veel fijner voor uw hond dan de buikwand open te maken om de bal te zoeken, net zoals bij de teefjes). Daarnaast vinden we de bal met een kijkoperatie makkelijker dan bij een ‘gewone’ operatie
3) Gastropexie / maag vast zetten om een maagtorsie te voorkomen (zie ons andere stukje op de website)
4) De buik te onderzoeken met de camera, alle organen zijn met de kijkoperatie in de buik te bekijken, en eventueel kunnen er biopten van organen genomen worden.
Ja, in principe zou dit kunnen. Toch doen we dat bij ons in de kliniek niet. Wetenschappelijk is er geen bewijs voor gevonden dat dit bij de poes ook beter / minder pijnlijk is, wat bij mensen en honden wel zo is. De bandjes bij de eierstokken van de poes zijn veel langer en de buik is minder diep. Daarom is een sterilisatie bij een poes vermoedelijk minder pijnlijk dan bij een hond. Daarnaast is de operatie tijd bij een poes niet sneller met een kijkoperatie. Dus vooralsnog is er te weinig voordeel om dit te doen. Mocht dit in de toekomst anders worden, dan zullen we de operatie bij een poes uiteraard ook gaan aanpassen.
Bekijk onze pagina over gastropexie ook.