Sterilisatie bij de poes

De meeste Nederlandse katten worden gesteriliseerd.
Dit is voor de meeste katteneigenaren makkelijker (een krolse kat is niet vaak geen pretje) en de voordelen voor de poes wegen meestal zwaarder dan de eventuele nadelen.

In dit stuk zullen we dieper ingaan op de sterilisatie. En mocht u deze inderdaad willen laten uitvoeren dan bent u bij ons aan het juiste adres. Poezen krijgen uiteraard bij ons een infuus tijdens de operatie, krijgen uitgebreide narcose bewaking en pijnstilling mee voor een aantal dagen na operatie.

Voordelen sterilisatie bij de kat

Vanuit medisch oogpunt

Steriliseren heeft medisch gezien enkele belangrijke voordelen:
• Baarmoeder ontsteking

Na een sterilisatie kan een poes kan geen baarmoederontsteking meer krijgen.

Bij een baarmoeder ontsteking is er een bacterie in de baarmoeder gekomen (via de baarmoedermond of mogelijk via de bloedbaan). Hierbij ontstaat er pus.

Een baarmoeder ontsteking is een ernstige en potentieel dodelijke aandoening. De baarmoeder (een kat heeft 2 baarmoederhoornen) raakt geïnfecteerd met bacteriën en er komt pus in de baarmoeder te staan.

Er zijn 2 types baarmoeder ontstekingen:

1) Hierbij komt er pus uit de vulva (de baarmoedermond is open). En dit valt dus goed op. De pus stinkt ook.
2) Hierbij komt er geen pus uit de vulva (de baarmoedermond blijft gesloten), waardoor de geheel baarmoeder zich vult tot een hele grote zak met pus. Dit is de gevaarlijkste variant van baarmoederontstekingen omdat deze baarmoeder kan knappen door de spanning en de pus en de bacteriën dan vrij in de buik komen wat lijdt tot een (dodelijke) buikvliesontsteking.

Hoe kunt u een baarmoeder ontsteking herkennen?

Bij type 1 ziet u de pus, dus dat is makkelijk. Maar bij beide types van de baarmoederontsteking komt er gifstoffen vrij die er voor zorgen dat de nieren van uw kat minder goed gaan werken. Hierdoor kan het zijn dat u ziet dat uw kat ineens opvallend meer gaat drinken en plassen! Daarnaast kan ze veel slomer worden, slechter gaan eten en een dikkere buik krijgen. Haast is geboden, want de kans op een goed herstel zonder overlijden is vele malen groter als we de baarmoederontsteking in een vroeg stadium ontdekken.

Een gesteriliseerde poes kan geen baarmoederontsteking krijgen, ook al halen we alleen eierstokken weg. Vroeger werd ook de baarmoeder verwijderd, maar dit is dus niet nodig. Als er geen hormoon invloed meer is op de baarmoeder, is er geen risico meer. De baarmoeder wordt alleen nog verwijderd als deze afwijkend is. De operatie verloopt sneller, en de wond is kleiner, door alleen de eierstokken te verwijderen.

• Melkkliertumoren

De kans om melkkliertumoren te ontwikkelen neemt na de sterilisatie duidelijk af. Maar dan is het wel verstandig om haar op jonge leeftijd te steriliseren.

Een poes heeft melkklierweefsel wat net als bij honden en bij vrouwen kan ontaarden in borstkanker. Er zijn 2 types bij de kat, een goedaardige en een kwaadaardige variant. De kwaadaardige variant zaait snel uit, met name naar de longen. Elke melkklier tumor die groter is geworden dan 3.5 cm is kwaadaardig.

Melkklier tumoren zijn makkelijk te voelen, als uw kat het toelaat dat u aan de buik aait. U voelt dan kleine knobbeltjes in het melkklierweefsel. Het melkklierweefsel zit links en rechts op de buik en loopt van tussen de achterpoten tot halverwege de borst. Mocht u een knobbeltje voelen bij uw kat, laat haar dan zo snel mogelijk nakijken.

• Ovariumcystes

De eierstokken (Ovaria) worden bij de sterilisatie verwijderd. Eigenlijk is de operatie dus een castratie. Hierdoor kan er dus geen cyste mee ontwikkelen in de eierstok. Cystes op de eierstokken komen geregeld voor bij jonge poezen, vaak zijn deze katten dan lang krols door deze cystes.

• Dolly Parton syndroom

Het Dolly Parton syndroom of fibroadenomateuze hyperplasie is een goedaardige, maar vervelende zwelling van de melkklieren bij de kat die veroorzaakt wordt door het hormoon progesteron. Hierbij worden de melkklieren enorm groot, vandaar dat deze aandoening ook wel het Dolly Parton syndroom. Het Dolly Parton syndroom kan zowel bij katers als bij poezen voorkomen en wordt meestal in relatie tot het gebruik van de poezenpil gezien maar kan ook optreden bij katten die (vaker) krols zijn.

Progesteron is een lichaamseigen hormoon dat na de eisprong door de eierstok wordt geproduceerd. Wanneer er een dekking heeft plaatsgevonden zal progesteron de dracht in stand houden, maar ook in geval van een schijndracht wordt er een langere periode progesteron aangemaakt. Bij langdurig hoge progesteronspiegels in het bloed kunnen er flinke zwellingen van de melkklieren ontstaan.

Dit syndroom verdwijnt (of wordt voorkomen) na een sterilisatie.

Voordelen vanuit het oogpunt van de mens

Vanuit het perspectief van de mens zijn er natuurlijk ook voordelen en redenen om je poes te laten steriliseren:

• Geen krolsheden meer.

Een kat wordt elke 3 weken krols wat 2 á 3 dagen aanhoudt. Het geluid (en de aanhankelijkheid) is voor de meeste mensen de belangrijkste reden om haar zo snel mogelijk te steriliseren.

• Sproeien in huis

Een intacte poes kan soms in huis urine gaan sproeien, vooral tijdens de krolsheid.

• Geen ongewenste dekking

Katten zijn erg vruchtbaar. Pas na de dekking komt de eisprong van een krolse poes, waardoor het dekstip altijd de juiste is. Een nestje kan leuk zijn, als het gepland/ gewild is. Maar een nestje per ongeluk? Dat is toch zonde, er zitten veel katten in het asiel en daar komen elk jaar weer vele kittens bij. Een nestje krijgen kost tijd, inzet en kosten. Mocht u dit niet willen, laat dan de poes steriliseren.

Nadelen van de sterilisatie

Helaas zijn er ook nadelen van een sterilisatie. Het kost uiteraard geld en uw kat ondergaat een narcose en operatie, waarbij zij na de operatie van moet herstellen.

- Operatierisico

Bij elke operatieve ingreep kan er iets misgaan. Over het algemeen vallen de risico’s mee. Mede ook omdat de poezen die gesteriliseerd worden, meestal jong volwassen zijn en dus in de bloei van hun leven zijn. Een goed algemeen onderzoek (en eventueel bloedonderzoek) kan aangeven of uw kat meer risico loopt dan normaal. Er is zowel een narcose risico, als een risico op complicaties tijdens en na de operatie.

• De kans van een complicatie is relatief klein bij de sterilisatie van een kat. Maar een (kleine) infectie na de operatie blijft een (zeer klein) risico, met name als de kat aan de wond gaat likken. Een Medical Petshirt of een kraag kan likken aan de wond voorkomen.
• Ook de narcose geeft een risico. Het is mogelijk dat een dier tijdens of na de operatie overlijdt als gevolg van de narcose. Goede narcose bewaking met een infuus en een para-veterinaire assistente die ook goed oplet tijdens de operatie is dan wel zo fijn.

- Vetzucht

Gecastreerde dieren hebben minder eten nodig dan niet gecastreerde dieren. Daarnaast hebben ze vaak wat meer eetlust gekregen. Als de hoeveelheid voer/ energie die ze binnen krijgen, na de operatie niet wordt verminderd, zal een kat aankomen. Let dus op de hoeveelheid voeding en tussendoortjes na de sterilisatie.

Wanneer steriliseren?

Onderzoek heeft uitgewezen dat als je je kat laat steriliseren voor haar eerste krolsheid het risico op melkkliertumoren heel erg klein wordt. Na iedere krolsheid wordt het risico dat je kat een van de voornoemde aandoeningen krijgt groter. Het is dus eigenlijk ook een voordeel als je zo vroeg mogelijk gaat nadenken of je je poes wilt laten steriliseren of niet.

De organen van een kat functioneren met 6 maanden volledig (nieren en lever) waardoor het narcose risico na deze leeftijd minder is dan voor die tijd. De meeste katten worden krols na zo’n 7 tot 8 maanden leeftijd.

Wij adviseren dus een sterilisatie met 6 tot 7 maanden leeftijd.

Voor de operatie maakt het niet uit of de kat nog niet krols is geweest, net krols is, of dat ze net krols is geweest. De operatie kan gewoon uitgevoerd worden.

Heeft u vragen over het al dan niet steriliseren (castreren) van uw kat? Of wilt u bij de narcose en/of operatie aanwezig zijn, laat het ons weten.