Informatie over uw kitten

Gefeliciteerd met uw nieuwe huisgenootje. Onlangs heeft u een kitten in huis genomen en misschien bent u al bij ons geweest voor een controle. Deze folder hebben wij voor u gemaakt om u te informeren over de belangrijkste onderwerpen die van belang zijn in het eerste levensjaar van het kitten en wat wij eventueel voor uw kitten kunnen betekenen.

Op deze pagina informeren we u over de volgende onderwerpen:
- Dierenpaspoort
- Chip
- Vaccinaties
- welke voeding
- Ontwormen
- Vlooien/teken
- Gebit
- Castratie/ Sterilisatie
- Verzekeren
- Zindelijkheid
- Socialiseren/opvoeden
- Spelen
- Kind en een Kat

Dierenpaspoort

Bij de aanschaf van uw kitten krijgt u soms al een paspoort of vaccinatieboekje mee. Hierin staan de gegevens van uw kitten zoals geboortedatum en chipnummer. Tevens kunnen hierin de entingen worden bijgehouden. Wanneer u niet goed weet wanneer u met uw kitten langs moet komen voor een enting kunt u dit met ons overleggen.
Gaat u met uw kitten naar het buitenland? Dan is een blauw Europees Paspoort verplicht (naast een chip en enting tegen Rabiës). Anders is een vaccinatieboekje voldoende. Indien u geen paspoort heeft van uw kitten, dan kunnen wij dit voor u in orde maken.

Chippen

Een chip is een transponder ter grootte van een rijstkorrel. Deze wordt met een injectienaald onder de nek huid aangebracht. De chip bevat een uniek nummer. Dit nummer kan worden afgelezen met een reader. Het chipnummer wordt gekoppeld aan de adresgegevens van de eigenaar en vastgelegd in een databank. Deze gegevens zijn strikt vertrouwelijk. Alle dierenartsen en asielen/dierenambulances hebben zo’n reader. Een gevonden dier wordt altijd gecontroleerd op een chip. Wanneer er een chipnummer kan worden afgelezen kan de eigenaar snel worden gevonden met behulp van de databank. Of uw kitten een chip heeft kunnen wij snel controleren met behulp van onze reader. Indien dit niet het geval is adviseren wij uw kitten te laten chippen. Dit kan eventueel tegelijk met een inenting.

Gaat u kat mee naar het buitenland? Dan is een chip verplicht (naast een Europees Paspoort en een Rabiës vaccinatie). Ook alle ziektekostenverzekeraars zoals Reaal Dier&Zorg of Petplan stellen een chip verplicht. Meestal wordt het plaatsen van de chip (gedeeltelijk) vergoed door de zorgverzekering maatschappij. Ook bij de meeste kattenpensions is een chip verplicht.

Maar wist u dat een chip ook handig kan zijn voor het kattenluik? Een kattenluik die werkt op de chip code vóórkomt vreemde katten in huis. Daarnaast zijn deze luiken soms ook in te stellen op tijd. Zodoende bepaald u zelf of uw kat bijvoorbeeld ’s nachts wel of niet naar buiten mag gaan.
De kosten van het plaatsen van een chip zijn lager wanneer u dit combineert met bijvoorbeeld een inenting.

Vaccinaties

Een kitten wordt geboren met afweerstoffen die hij van de moeder heeft meegekregen. Na de geboorte krijgt hij nog eens extra antistoffen via de melk die hij drinkt bij de moeder. Na het spenen (stoppen met melk drinken) zullen deze antistoffen langzaam verdwijnen uit het bloed van de kitten. Om te voorkomen dat hij ziek wordt adviseren wij om het kitten te laten inenten tegen de volgende ziektes: Kattenziekte (een Parvo virus) en Niesziekte (Herpes virus en Calicivirus).
Deze inentingen moeten bij kittens in korte tijd 2x gegeven worden om een goede bescherming te garanderen. Na de kittentijd volstaat een jaarlijkse inenting tegen Niesziekte en elke drie jaar Kattenziekte erbij.

Ons advies is om uw kitten te laten inenten op 9 en 12 weken leeftijd.



Na deze entingen is uw kitten beschermd tegen de belangrijkste ziektes. Er zijn echter nog een aantal aanvullende entingen beschikbaar: de Hondsdolheidenting (Rabiës) en extra Niesziekte entingen.
De Hondsdolheid of Rabiës enting is alleen van belang als uw kat meegaat naar het buitenland. En voor alle duidelijkheid: alle landen buiten Nederland gelden als buitenland, ook België! Deze enting kan al vanaf 12 weken leeftijd gegeven worden en is drie jaar geldig. Voor een reis naar het buitenland is bovendien een paspoort en een identificatiechip vereist.
De extra niesziekte enting is tegen de bacterie Bordetella Bronchiseptica en/of de bacterie Chlamydophila. Deze extra vaccinatie kan in sommige gevallen geadviseerd worden of noodzakelijk zijn bijvoorbeeld in Catteries, Kattenshows en kattenpensions.

Welke voeding?

Veel mensen vragen zich af wat ze hun kitten het beste te eten kunnen geven. Misschien heeft u een schema gekregen van de fokker of zelfs wat voer meegekregen.
Een kitten kan het beste de eerste week het zelfde voer eten wat hij of zij bij de fokker gewend is. Daarna kunt u eventueel overstappen op andere voeding. Overstappen naar een ander voer kan het beste gedaan worden door langzaam steeds meer te mengen met het nieuwe voer. Zodoende is de kat na 1 week helemaal gewend aan het nieuwe dieet en krijgt hij geen diarree klachten.
Na het spenen (stoppen met moedermelk drinken) is het maagdarmkanaal van het kitten nog niet volledig ontwikkeld. De maag is nog klein en de vertering loopt nog niet optimaal. Dit is de reden dat een kitten veel eet en in verhouding met een volwassen kat en veel meer ontlasting produceert. Daarom bevat een goede voeding voor een kitten licht verteerbare grondstoffen van hoge kwaliteit. Dankzij deze voeding kan het kitten voldoende voedingstoffen en energie opnemen, ondanks het feit dat het voer maar kort in zijn maagdarmkanaal verblijft. Het is dan ook het beste om jonge kittens vaak (minimaal 4x per dag) te voeren, of om de hele dag door voeding te laten staan. Uit eindelijk kan dit langzaam afgebouwd kan worden naar 1-2x per dag, of u kunt er voor kiezen om de hele dag door brokjes te laten staan, al gelang de eetlust van uw kat en of hij of zij niet te dik wordt.
Tussen de leeftijd van 4 en 16 weken is het kitten bijzonder kwetsbaar. Rond deze periode neemt de immuniteit die hij van zijn moeder heeft gekregen af, terwijl het afweersysteem van het kitten nog niet helemaal optimaal functioneert. Antioxidanten kunnen het immuunsysteem versterken en zodoende kan de pup sneller antistoffen en dus weerstand opbouwen. Een kitten wordt in deze periode ook nog eens 2x geënt zodat ook om deze reden een goede voeding onmisbaar is uw kitten.
In de groei fase van een kitten is alleen een kwalitatief hoogwaardige voeding goed genoeg.

Door al op jonge leeftijd met specifieke dieetvoeding te beginnen kunt u uw kitten helpen om gedurende zijn hele leven in een optimale conditie en een goede gezondheid te komen en te blijven.
Wat voor voeding u kiest is sterk afhankelijk van het type kat dat u heeft, de verkrijgbaarheid, uw eventuele vorige ervaring en de prijs. In Nederland bevat complete voeding voldoende bouwstoffen om te kunnen groeien. In dat opzichte is er geen ‘slecht’ voer in Nederland. Maar er is wel degelijk verschil.

Door deze zeer snelle groei van het kitten adviseren wij de hoogwaardige uitgebalanceerde voeding speciaal voor kittens. In onze praktijk adviseren we de Royal Canin Vet Care Nutrition lijn. Deze voedingslijn is van een betere kwaliteit en eiwit variant dan de ‘gewone’ Royal Canin lijn. Daarnaast heeft deze lijn een zogenaamde S/O index. Deze S/O index staat voor preventie van blaasgruis struviet en/of oxalaat. Blaasgruis komt veel voor bij katten, maar als u de Vet Care Nutrition voert, zal u kat hier nooit problemen mee krijgen.

Een kitten krijgt dan tot 4 maanden leeftijd eerst “Weaning” en vanaf ongeveer 4 maanden leeftijd “Growth”, deze voeding is ook goed voor de drachtige of melk gevende moederpoes zeer geschikt, en die mag dus gewoon met de kittens mee eten. Zodoende kunnen de kittens langzaam over gaan van moedermelk naar brokjes. Zacht voer zoals blikvoeding mag wel maar is niet perse noodzakelijk. Veel katten vinden zacht voer heerlijk en is het is dus een ware traktatie voor ze.
Na de castratie/sterilisatie kan overgegaan worden naar Neutered Satiety Balance. Deze lijn van Royal Canin ondersteund de gezondheid en conditie van uw kat het hele leven met voor elke levensfase een specifiek dieet. En bij het ouder worden gaan ze over naar Senior stage 1 en 2.

Ontworming

In Nederland hebben katten en honden met name risico op Spoelwormen, Haakwormen, Longwormen en Lintwormen. In Zuid-Europa kan ook Hartworm opgelopen worden.

Dieren besmetten zich met Spoelwormen door het eten van wormeieren die in besmet zand/gras of muizen zitten. Een lintworm besmetting gebeurd meestal via besmette vlooien of muizen.
Nadat de kat een rijpe spoelworm ei (ei met een ontwikkeld larfje) heeft doorgeslikt, kruipen de larfjes door de darmwand en komen ze via de bloedvaten in het lichaam terecht. Via de bloedbaan van de darmen, komen deze larven eerst in de lever, hart en uiteindelijk de longen terecht. In de longen kruipen ze vanuit het bloedvat naar de luchtwegen. Vanuit de longen worden ze opgehoest en doorgeslikt. Ze komen dus opnieuw in de maag en darmen terecht. Pas dan worden de larven volwassen wormen.
Een deel van de larven blijft in het lichaam achter en kapselen zich in, in spieren en de maagwand. Als een kat drachtig is worden deze larven weer actief en gaan weer door het lichaam zwerven. Deze spoelwormenlarven zorgen voor de overdracht van wormen van de poes naar het kitte (via de moedermelk). Een kitten wordt dus eigenlijk altijd geboren met een zekere spoelwormbesmetting. Het is daarom belangrijk om uw kitten goed te ontwormen. Ook als u geen wormen aantreft in de ontlasting van uw kat is het belangrijk regelmatig te ontwormen. Wormen leven in de darm van honden en katten en scheiden voortdurend eitjes uit. Deze eitjes verlaten de hond en kat met de ontlasting en zijn besmettelijk voor mens en dier. Deze eitjes zijn niet zichtbaar met het blote oog.

Mensen lopen in Nederland een kleine kans op een wormbesmetting, maar indien dit gebeurd kunnen er wel ernstige klachten ontwikkelen zoals astma of larvecystes in het lichaam. Vooral kinderen lopen veel risico klachten te ontwikkelen wanneer ze in aanraking komen met wormeitjes.

Wij adviseren het volgende ontwormingsschema:

Vanaf 3 a 4 weken leeftijd elke 2 weken ontwormen tot het kitten 2 maanden oud is. Daarna elke maand tot een leeftijd van 6 maanden. Goed ontwormen gaat naar gewicht van het dier. Wanneer u twijfelt over het gewicht van uw kitten, kunt u hem/haar altijd even komen wegen bij ons.
Vanwege het gezondheidsrisico voor kinderen is er een Europees advies ontwikkeld voor het ontwormen van onze volwassen huisdieren, waarbij huisdieren die buiten komen elke 3 maanden ontwormd dienen te worden.

Als anti-worm middel adviseren we Milbemax of Milpro ® tabletten. Deze zijn lekker en gemakkelijke in gebruik. Ze bestrijden alle wormsoorten die voorkomen in Nederland. Wilt u kat het pilletje niet accepteren? Dan bestaat er ook een speciaal pipetje om deze te druppelen op de huid in de nek (net zoals een vlooien pipet). Deze pipet (Profender ®) pakt alle wormsoorten in Nederland aan.

Vlooien en teken

Vlooien zijn vervelende en hardnekkige parasieten bij zowel honden als katten. De enkele vlooien die u aantreft op uw huisdier kunnen slechts het topje van de ijsberg zijn. In uw huis kunnen dan namelijk duizenden vlooieneitjes, larven en poppen aanwezig zijn. Dit zijn de voorstadia van volwassen vlooien. Belangrijk is dat u uw dier goed behandelt tegen vlooien. Welke behandeling tegen vlooien u het beste kiezen hangt af van uw wensen en van uw kat, wij adviseren u hierbij graag
Er zijn veel opties om vlooien te bestrijden. Bijvoorbeeld een maandelijkse tablet, Comfortis®. Of de verschillende pipetjes voor in de nek zoals Strondhold®, deze werkt 1 maand. Of Bravecto®, deze werkt zelfs 3 maanden. Maar een vlooienband, zoals Seresto® (8 maanden) of een injectie, Program® (6 maanden), is ook mogelijk voor de bescherming van uw dier tegen vlooien.

Indien uw huis ook behandeld moet worden, kunt u het beste Indoor-X® spray gebruiken. Naast goed stofzuigen en de kleedjes wassen.
Heeft u een vlooienplaag in huis? Dan kunt u het beste Indoor-X® voor de omgeving erbij gebruiken. En uw dier dient minimaal 3 maanden goed behandeld te worden (alle honden e katten in huis). En u dient alles goed te stofzuigen en kleedjes te wassen. Dan komt u pas de vlooienplaag af. Voorkomen is dus beter dan genezen.

Teken zijn spinachtigen die een steeds groter probleem worden in Nederland, en met name in bos-, heide- en duingebieden. Zeker in de omgeving van Baarn zijn ze (helaas) in overvloed te vinden.Teken kunnen ziekten overbrengen die gevaarlijk zijn voor mens en dier. De Ziekte van Lyme zien we gelukkig niet bij katten. Wel kunnen teken huidklachten geven, en via uw kat krijgt u ze misschien ook in huis.
Er zijn maar weinig middelen die tegen teken bij uw kat werken. Maar u kunt een pipetje geven zoals Stronghold® of Bravecto®. Ook een tekenband (Seresto®) werkt erg goed tegen teken.

Het gebit

Uw kitten zal al beginnen met wisselen van zijn snijtanden vanaf 3 maanden leeftijd. Het gehele gebit zal gewisseld zijn op 6 maanden leeftijd. Op 8 maanden leeftijd is het gebit een volledig uitgegroeid volwassen gebit geworden. Katten hebben meestal weinig problemen met het wisselen van de gebitselementen. Soms eten ze een dag of 2 niet zo goed, of kauwen ze juist veel op dingen. Tevens is het mogelijk dat uw kitten een dagje diarree heeft. Gaat het eten na 2 dagen nog steeds niet goed, laat dan het gebit controleren of er geen kies loszit die irritatie geeft. Bij de castratie/sterilisatie wordt het gebit gecontroleerd of het wisselen van de elementen goed verlopen is.
De melktanden vind u meestal niet, deze zijn erg klein bij katten en vaak slikken ze de elementen gewoon in.
Om het gebit ook in de toekomst goed schoon en fris te houden, kunt u bij uw kitten gaan trainen met poetsen. Elke dag poetsen houdt het gebit perfect.
Goede brokken, mondspoelwater, mondpoeder of kleeftandpasta zijn alle andere opties voor een schoon gebit. Mocht u dit willen, dan kunnen we samen met u bespreken wat voor uw kat het beste is.

Castratie en Sterilisatie

Wanneer u gekozen heeft voor een poes zult u zich moeten afvragen of u misschien een nestje kittens wilt. Ons advies is: wilt u geen nestje met uw poes, kies dan voor sterilisatie op jonge leeftijd. De beste leeftijd om te steriliseren is tussen de 6 en 8 maanden leeftijd. Een niet gesteriliseerde poes die buiten komt, wordt zeker zwanger vanaf de eerste keer dat ze krols wordt. Denkt u eraan, wanneer u een nestje wilt, dat alle asielen in Nederland overvol zitten! Het is dan ook verstandig om, voordat uw kat zwanger is, al een kitten of 3 besproken te hebben bij vrienden of kennissen. Zodoende weet u zeker dat de kittens op een goed adres terecht komen.
Daarnaast voorkomt het steriliseren op jonge leeftijd, dat uw kat baarmoederontstekingen kan krijgen en verlaagd het de kans op melkkliertumoren.

Een kater heeft als vervelende eigenschap dat hij zijn territorium wil markeren door urine te sproeien. Deze urine heeft een typisch stinkende katerlucht. Daarnaast heeft een ongecastreerde kater een groter territorium (tot wel 10 km2) waardoor hij meer vecht met concurrenten. Dit geeft risico’s op wonden en abcessen en zelfs de kans op ziektes zoals Kattenleukemie en/of Kattenaids. Ook zal uw kater, door zijn grotere territorium te verdedigen, vaker de weg over steken met het risico op een ongeluk.
Om dit te voorkomen en om het kattenoverschot in Nederland binnen de perken te houden adviseren wij een vroege castratie van alle katers die geen dekkater hoeven te worden.
Vanaf zes maanden leeftijd kan uw kater gecastreerd worden maar in ieder geval voor ze gaan sproeien. De meeste katers beginnen te sproeien vanaf 8 maanden. Bij eerder sproeigedrag kunnen wij echter ook vroeger castreren, maar is vooraf urine onderzoek te adviseren of er geen andere oorzaak van het sproeien is.

Verzekeren

Een huisdier geeft veel plezier, gezelschap en liefde. Toch komen er ook kosten bij kijken. Dat begint natuurlijk al bij de aanschaf. Het eerste jaar komt daar nog alle entingen en vaak een sterilisatie bij. Maar zeker wanneer uw dier ziek wordt of bijvoorbeeld een ongeluk krijgt kunnen de kosten behoorlijk snel oplopen. Een operatie met alle zorg eromheen kost al gauw een paar honderd euro. Mocht uw kat een uitgebreider onderzoek nodig hebben zoals een CT-scan/MRI-scan, specialistische hulp zoals op de Intensive Care van de Faculteit Diergeneeskunde of specialistische behandelingen zoals Chemotherapie, dan kan kunnen de kosten oplopen tot zelfs enkele duizenden euro’s.
Daarom is het verstandig om eens naar een huisdierenverzekering te kijken. Deze vergoeden meestal tot ongeveer 80% van de kosten. Of en welke verzekering u kiest voor uw huisdier hangt vooral af van uw persoonlijke omstandigheden. Maar een huisdierenverzekering maakt de keuze voor de beste behandeling vaak makkelijker.
Ons advies is om juist op jonge leeftijd al een verzekering af te sluiten. Als het goed is, is uw kitten volledig gezond en zal deze zonder clausules worden geaccepteerd en is de premie bij de meeste verzekeraars nog laag.
Wij adviseren de verzekering van Proteq, Dier&Zorg of Petplan.
Op www.112huisdier.nl kunt u zelf een vergelijking maken van alle huisdieren verzekering aanbieders.

Zindelijk maken

Een kitten is normaal gesproken al zindelijk als u hem in huis haalt. Dit heeft hij geleerd van zijn moeder. Misschien gaat het de eerste dagen nog een keertje mis omdat hij de kattenbak niet goed herkend of andere kattenbakkorrels bevat. Maar meestal is dit geen probleem bij een kitten.
Als u kitten toch onzindelijk is kan dit betekenen dat er iets mis is zoals bij een blaasontsteking. Laat uw kitten en zijn urine dus controleren als hij nog steeds in huis plast na 1 week. Plast u kat ineens in huis terwijl die hij/zij al was? Da is een urine onderzoek ook verstandig.

Heeft u meerdere katten in huis? Dan kan het ook voorkomen dat een van de andere katten ineens in huis gaat plassen. Dit komt dan meestal door stress. Een klein kitten is natuurlijk veel drukker en ook nog eens een indringer in het territorium van de oudere kat.
Om dit te op te lossen, en liever nog, te voorkomen zijn er meerdere oplossingen:
• Zorg voor genoeg kattenbakken die niet naast elkaar staan, maar op andere plekken. De vuistregel is eigenlijk 1 kattenbak per kat + 1 extra. Katten houden vaak van persoonlijke ruimte en rust, en dat geldt zeker op het toilet! Daarnaast kan het zijn dat de kattenbak juist wel of juist geen kap moet hebben.
• Zorg voor voldoende ruimte voor de katten om zich even terug te trekken van alle commotie. Dat is meestal te bereiken door de deuren open te zetten van meerdere (slaap)kamers en rustige plek aan te bieden zoals onder of op een kast/bed. Of naar buiten, als ze buiten mogen komen.
• Neem liever geen kitten in huis als uw oudere kat ouder is dan 8 jaar. Het kan soms goed gaan, maar vaak geeft dit langere tijd stress.
• Zet op meerdere plekken eten en water neer.
Meestal leren de katten met elkaar en de nieuwe situatie omgaan in ongeveer 2 weken. Mocht de stress te groot blijven dan kunt u ook ingrijpen door feromonen (signaalgeuren) in huis te brengen zoals Feliway®. Dit is geheel onschuldig maar katten worden hier meestal rustiger van. Ook voeding zoals Calmdiet van Royal Canin of capsules als Zylkene® kunnen er voor zorgen dat stress sneller opgelost wordt. Bij problemen adviseren wij u met alle liefde.

Socialiseren/opvoeden

Een kitten wordt voor een groot deel al opgevoed door zijn moeder. Maar dat wil niet zeggen dat we zelf geen invloed hebben op de ontwikkeling van het kitten.
Meestal leren we dingen af, zoals krabben aan de bank of hangen in de gordijnen. Dit kan vaak gedaan worden met een harde stem en uw kitten daar dan wegsturen , eventueel met een straaltje water van een plantenspuit.
Maar je kan een kat met wat lekkers of aandacht ook echt wel dingen leren, zelfs apporteren en trucjes.

Wat heel belangrijk is, is dat het kitten in de socialisatiefase kennismaakt met alles waar hij later mee te maken gaat krijgen. Vooral de 1e socialisatiefase (2-3 weken tot 7–9 weken) is belangrijk. Als een kitten in die fase bijvoorbeeld nauwelijks opgepakt is, kan het een angst ontwikkelen voor oppakken. De 2e fase loopt van 8-9 weken tot 14-16 weken. Kittens met beperkte ervaringen in de 1e fase kunnen dan alsnog worden gesocialiseerd. Dit moet dan wel gedoseerd gebeuren, omdat nu de neiging om angstig te reageren groter is. Waar moet een kitten bijvoorbeeld allemaal aan wennen: vreemde mensen • huishoudelijke geluiden • andere diersoorten • kinderen • vervoer in reismand • vreemde ruimtes • handelingen zoals nakijken, borstelen en nagels knippen.

Spelen

Jonge kittens spelen, als ze niet slapen, de gehele dag. Ze zijn alles aan uit uittesten, en oefenen zo hun vaardigheden. Vooral dingen die bewegen zijn erg interessant.
Zorg dus dat u leuke kattenspeeltjes in huis heeft waar hij of zij zich mee mag bezighouden. Er zijn heel veel speeltjes te koop bij de dierenwinkel.
Een leuk klimrek/paal kan handig zijn voor vaardigheidstraining waardoor het bankstel en de gordijnen meer met rust gelaten worden.
Met verschillende speeltjes en laserlichtjes kunt u uw kat uren bezighouden. Hierdoor verveeld uw kat zich niet en bouwt u een leuke band op met de kleine.
Kittens ‘boxen’ tijdens het spelen met u zelf vaak met de achterpoten. Ze gaan dan op hun zij liggen en pakken met de voorpoten uw hand of arm vast. Hierbij bijten ze dan soms en trappen met hun achterpoten. Dit is gewoon spel van een jonge kat, maar dan wel in de meest drukke vorm. Vaak is dit tijdelijk wel grappig en leuk. Maar houdt u er rekening mee dat de melkhoektanden en de nagels van uw kitten nu nog wel vlijmscherp zijn. Daarnaast vind uw kitten dit soort spel ook erg leuk en gaat vaak lang door. Hierdoor kunt u echt krassen krijgen! Speel dit spel dan ook niet te lang of vaak met uw kat. Uw hand is geen spel, nu is het nog grappig, maar blijft dit het ook als uw kat volwassen is?
Het beste kunt u, als dit boxen te veel wordt, stoppen met spelen. Uw kitten zal waarschijnlijk nog wel een paar keer een poging doen om opnieuw te gaan boxen. Pak dan wat anders, of zet hem weg. Een andere manier om niet uw hele arm open te halen bestaat uit het een knuffel. Gebruik dan niet uw hand/arm als spel maar houdt een grotere knuffel in uw hand en speel daar dan mee.

Kind en kat

Een huisdier is leuk voor uw kinderen en het is goed voor hun opvoeding.
Maar het is belangrijk dat uw kat van de jonge kinderen weg kan rennen als hij dat wil. Op die manier gebeuren er niet zo snel ongelukken met uw kat en uw kind.
Uw jonge kind moet onder begeleiding leren hoe hij om moet gaan met de kat.
Het beste laat u uw kind nooit alleen. Een kind die aan oren of staart gaat trekken kan altijd een flinke tik krijgen van een kat.

Wilt u meer weten over kittens? Er zijn natuurlijk heel veel boeken geschreven over katten en kittens. Indien u graag meer wilt lezen over uw kat dan adviseren we dit boek:
Kattig of poeslief? Van Liesbeth Puts

Wij bieden u als praktijk de mogelijkheid om mee te doen aan het Kitten groeibegeleidingstraject. Dit is gratis voor alle katten die onze Royal Canin Vet Care Nutrition krijgen. Anders zit er 20 euro kosten aan dit programma verbonden.
Bij het Kitten groeibegeleidingstraject zien we u en uw kitten elke maand om u kat te controleren op zijn groei en kunnen we u adviseren bij zijn ontwikkeling tot een gezonde, vrolijke volwassen kat. En uw kitten leert dat het niet bang hoeft te zijn bij de dierenarts Eventueel kunnen we hem dan direct ontwormen en ont-vlooien voor u.

Een kitten in huis geeft veel plezier maar soms ook veel drukte en bezorgdheid. Wij staan voor u klaar om al uw vragen omtrent uw kitten te beantwoorden.
Wij wensen u heel veel plezier en geluk met uw kitten.