Huisdieren zijn net als mensen soms (veel) te dik. Vaak wordt de sterilisatie of castratie als oorzaak aangegeven, en gedeeltelijk klopt dit wel. Na een castratie heeft uw dier een veel groter risico om dikker te worden. En natuurlijk zijn er ziektes die overgewicht kunnen veroorzaken zoals Ziekte van Cushing en een traag werkende schildklier.
Maar meestal komt overgewicht, net als bij ons, door teveel eten, teveel snoepen en te weinig beweging.
Overgewicht is uiteindelijk niet goed voor de gezondheid. Toegegeven, soms ziet het er best schattig uit, een iets te dikke kat, hond of konijn. Maar goed is het niet. Dieren met overgewicht worden luier, en daardoor nog makkelijker dik. Sommige dieren worden sneller benauwd, zeker als ze al wat minder ruimte hadden bij de luchtwegen zoals kortsnuitige dieren zoals bulldoggen en Perzische katten. Dieren lopen het risico op de ontwikkeling van suikerziekte en blaasgruis (zeker bij katten) en ze krijgen sneller en meer last van artrose van de gewrichten.
Omdat afvallen, net als bij ons zelf, niet altijd gemakkelijk is, kunt u bij ons meedoen met een gewichtsbeheersing programma.
Hierbij wordt uw dier elke 3-4 weken gewogen, krijgt u advies over de voeding en beweging. Eventueel zetten we uw dier op een speciaal dieet om sneller/ wel af te vallen. En indien nodig kan er onderzoek gedaan worden naar de schildklier of bijnieren. In de meest lastige gevallen, kunnen we bij honden nog met medicatie het afvallen verder ondersteunen.
Maar het kan ook andersom: Uw dier is veel te mager of blijft maar afvallen. Ook hierbij kunnen we u ondersteunen. Soms is verder onderzoek nodig, zoals bij katten met een te snel werkende schildklier. Bloedonderzoek en/of ontlasting onderzoek kan een medische oorzaak aantonen waarom uw dier niet aankomt of erger, ongewenst afvalt. Als er geen medische oorzaak gevonden wordt, kunnen we ook bij het realiseren van een gezond gewicht ondersteunen.
Informeer bij de paraveterinair of bij de dierenarts voor de mogelijkheden voor uw dier.