De AVG per 25 mei


U bent er ongetwijfeld al mee dood gegooid: de Algemene Verordening Gegevensbescherming.
Daarom gaan we het hier niet uitgebreid op in.
Ook wij moeten ons aan de AVG houden. De AVG is er alleen niet voor dieren, maar wel voor hun baasjes. 
Wij hebben van uw uw naam, adres, telefoonnummer en email adres. Deze gegevens zijn handig om u benaderen als dat nodig is. Denk bijvoorbeeld aan een herinnering van een vaccinatie of behandeling. En we kunnen de gegevens van uw dier steeds terug vinden. Daarnaast zijn we het ook wettelijk verplicht. De patiëntenkaart van uw dier is namelijk van u. Wij bewaren hem enkel voor u en zorgen ervoor dat de gegevens zo compleet mogelijk blijven. Mocht u ooit verhuizen of naar een andere dierenarts gaan, dan kunnen we u deze gegevens sturen.  
Daarnaast zijn medische gegevens nodig mocht er ooit een probleem ontstaan met bijvoorbeeld medicijnen. Het is namelijk wel handig om te weten welk dier welk medicijn heeft gebruikt. En ook moeten we aan controlerende instanties kunnen uitleggen waar sommige medicijnen gebleven zijn, zoals euthanasie middelen.
Wilt u meer weten wat we doen met uw gegevens? Vraag het ons of kijk op de website. Bij Dierenarts Bob doen we natuurlijk ons best om aan alle eisen van de AVG / Wettelijke eisen te voldoen.
En mocht u de nieuwsbrief niet willen ontvangen: afmelden is simpel.

http://dierenartsbob.nl/privacyverklaring.pdf
Open dag terugblik.

Zaterdag 2 juni was de open dag van Dierenarts Bob.
Dierenarts Bob bestaat sinds december 2017, maar ja; de december maand is niet echt een geschikte dag voor een open dag. Vandaar dat er gekozen is om dit in juni te doen. En ons gehele team was aanwezig, ook onze nieuwe dierenarts Petra.
Wat hebben we geboft met de dag! Lekker droog weer zonder al te veel zon in een week dat het bloedheet was.

Ondanks dat onze praktijk niet extreem groot is qua oppervlakte, heeft de praktijk veel mogelijkheden. En die hebben we aan de geïnteresseerde mooi kunnen laten zien. Ons uitgebreide laboratorium, röntgen, en natuurlijk ook de operatie ruimte. Het filmpje van de sterilisatie kijkoperatie was natuurlijk favoriet.
Maar ook het springkussen, schminken en een spelletje met prijzen werd gewaardeerd. En een aantal kinderen werden naderhand nog verrast met een prijs van de kleurplaten wedstrijd.

Leuk dat jullie met grote aantallen aanwezig waren. Dat maakt het extra leuk om zo'n dag te organiseren. Dus nogmaals bedankt hiervoor.    


 

Nieuwe collega dierenarts


Dierenarts Bob is sinds de start duidelijk drukker aan het worden. Daarom zijn we blij met de extra ondersteuning van Petra Vermeulen en dat ze ervoor gekozen heeft om bij ons te komen werken. Sinds 1 juni is Petra aanwezig.
Misschien kent u Petra al. Petra woont immers in Baarn en heeft voorheen bij een collega praktijk in de buurt gewerkt.
Petra is net als Bob een ervaren dierenarts. Zij is ondertussen alweer 11 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Beide kennen elkaar goed via de studie in Utrecht. Daarnaast hebben ze in het verleden al eens samen gewerkt bij een grote praktijk in Beverwijk.
Petra richt zich in de praktijk, naast het spreekuur en operaties, met name op huidpatiënten, konijnen en knaagdieren. Petra werkt standaard op de dinsdag en donderdag. Daarnaast valt ze natuurlijk in tijdens nascholing en vakanties, en ook op zaterdag kunt u Petra geregeld tegen komen.

We werken bij Dierenarts Bob als één team. Maar u of uw dier kunnen toch een voorkeur hebben aan voor een dierenarts. Heeft u een voorkeur voor Bob of Petra? Dan kunt u dit aangeven bij het maken van een afspraak. We proberen hier dan rekening mee te houden.

Meer over Petra kunt u lezen op onze website: http://dierenartsbob.nl/petravermeulen.html

Huisdieren en vakantie

De zomervakantie is begonnen. Naast veel mensen, gaan ook veel dieren op vakantie. Soms gaan ze gezellig mee, andere gaan naar het pension.
Heeft u zelf alles goed geregeld?
Hierbij een reminder voor waar u aan moet denken voor de vakantie van uw dier.

Voor alle situaties:
- Is er genoeg voeding voor de vakantie aanwezig. Of kunt u / de oppas het kopen?
- Heeft u genoeg medicijnen in huis? Sommige medicatie is niet altijd overal te verkrijgen bij iedere dierenarts.
- Chip. Is uw huisdier gechipt? En staat de registratie van de chip goed? Dit kunt u zelf controleren op       www.chipnummer.nl  Een juiste chipregistratie is cruciaal mocht er onverhoopt iets gebeuren met uw dier. De dierenambulance, het asiel of een dierenarts kan de chip uitlezen en u snel bereiken.

Blijft uw dier thuis?
Voor de oppas als u dier thuis blijf
- Is alles door besproken wat er moet gebeuren
- Mag de oppas zonder u beslissen wat er moet gebeuren in nood? Of heeft u een noodnummer waar ze u altijd op kunnen bereiken?

Voor het Pension
- Zijn de vaccinaties in orde? Honden hebben ook een geldig Kennelhoest/ Besmettelijke Hondenhoest vaccinatie nodig. En bij sommige pensions moeten de katten een extra enting krijgen; de Bordetella neusdruppel enting.
- Is uw dier ontwormt
- Is uw dier behandeld tegen vlooien?
- Heeft u dier extra ondersteuning nodig tegen stress? Er zijn verschillende opties op stress bij dieren te verlagen.

Voor Buitenland
- Uw dier heeft een blauw EU dierenpaspoort nodig
- Een chip
- Een geldig Rabiës vaccinatie
- Een waterbak voor onderweg. En neem voldoende (elke 2 uur) even rust voor uw dier om te poepen/plassen.
- Eventueel medicatie tegen reisziekte nodig?
 En met name voor de landen in het Midden-/ Oost- en Zuid Europa:
- Bescherming tegen Zandvliegen geregeld?
- Bescherming tegen Muggen?
- Bescherming tegen teken.
Deze 3 kunnen ziektes overdragen die we in Nederland amper zien.Deze ziektes, Babesia, Ehrlichia, Leishmania en Hartworm kunnen grote consequenties hebben.  Niet elk standaard vlo/teek product werkt hier tegen deze parasieten die deze ziektes overdragen. Daarom is voor deze landen een product nodig die zowel vlooien, teken, als zandvliegen en muggen bestrijden. De Scalibor halsband, Vectra 3D, Pulvex of Advantix werken bijvoorbeeld hier tegen wel.

Extra aanvulling voor Engeland, Noorwegen, Finland en Malta:
- 1 tot 5 dagen voor vertrek moet uw hond ontwormd zijn, en dit moet afgetekend zijn in het EU paspoort op de juiste manier door de dierenarts. Anders heeft u problemen aan de grens en komt u er niet in.


Ten slotte: Past u op met de hitte? Zowel aan het strand als op de camping? En laat uw dier uiteraard niet alleen achter in de hete auto.


Sommige landen hebben aanvullende eisen, of mag uw dier niet overal los lopen. Het kan zelfs zijn dat een dier gemuilkorfd moet worden in bepaalde gebieden. En in enkele landen zijn zogenaamde hoog risico honden helemaal niet welkom.

Meer informatie kunt u vinden op 
https://www.licg.nl/invoereisen-per-land-europa/


We wensen u en uw huisdier een fijne vakantie.

Nieuwe producten bij Dierenarts Bob


Er zijn weer nieuwe producten toegevoegd aan ons assortiment.

- Dermoscent zonnebrand crème.
Wist u dat huisdieren ook kunnen verbranden op plekken waar geen haar zit? Vooral e neusrug en oor punten van witte katten zijn gevoelig hiervoor. Zonder zonnebrand kan dit verbranden net als bij ons. Maar ook kunnen huidtumoren ontstaan onder invloed van UV licht.

- Bravecto Plus voor de kat. 
Bravecto is één van de top product tegen teken en vlooien. Het product werkt 3 maanden, en veel van onze katten patiënten gebruiken het al. Naast teken en vlooien werkt het ook tegen oormijt.
Nu is er ook de Plus variant. Deze pakt ook rondwormen aan zoals spoelwormen. De component tegen vlooien en teken werkt 3 maanden. De component tegen wormen werkt maar kort, dus de werking is niet continue. Wat wel makkelijk maakt, is dat het nu in 1 behandeling zit. U hoeft uw kat niet extra te behandelen / plagen met een pipet of pil tegen wormen. Mocht uw kat een lintworm hebben, dan is aparte behandeling tegen lintworm nog wel noodzakelijk.

- Vers vlees voeding: Raw Veterinary Diets
Huh? Vers vlees bij de dierenarts? Ja dat klopt. Dierenartsen hebben tot nu toe hun (terechte) bedenkingen bij rauw vlees voeding. En dat heeft verschillende redenen.
1) Veel vers vlees voedingen zijn niet (goed) gereguleerd. Daardoor kunnen er tekorten of overschot van voedingstoffen of afvalstoffen in de voeding zitten. Vooral zink en vitamine D te kort komt geregeld voor. Van sommige voeders krijgen dieren ontzettend veel last van harde ontlasting omdat er teveel bot in zit. En in de meeste voeding zitten te weinig vezels, die nodig zijn voor een goede darm werking.
2) Daarnaast is er een groot risico op besmetting met parasieten en/of bacteriën door het voeren van rauw vlees. Net als bijvoorbeeld de verwerking van onze rauwe kip, moet er goed hygiënisch gewerkt worden met vers vlees en is kort koken of bakken beter dan rauw voeren. Uw hond wordt misschien niet zo snel ziek van Salmonella, maar uw kinderen, oudere mensen en mensen met een slechte weerstand lopen wel een groter risico als uw rauw vlees voert.
Meer informatie is te vinden op wetenschappelijke artikelen zoals deze: https://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Wetenschappelijk/Wetenschappelijke_artikelen/2018/Januari/Zoonotic_bacteria_and_parasites_found_in_raw_meat_based_diets_for_cats_and_dogs

Waarom nu dan wel ineens rauw vlees voeding?
Als u rauw wil voeren, dan is dat een keuze die u prima kunt maken voor u en uw hond. 
Maar nu is er in samenwerking met Europees Voedingspecialist Esther Plantinga een voeding ontwikkeld die RAW Veterinary Diets heet. Deze voeding voldoend aan alle eisen van gezonde en veilige voeding. Het is complet voeding, met de juiste verhouding van vitamine en mineralen en vezels. Daarnaast is het door middel van HPP (High Pressure Preservation) behandeld. HPP is een conserveringsmethode waarbij het eten behandeld wordt onder hoge druk op een lage temperatuur. Hierdoor blijft het eten rauw, maar bevat het geen levende parasieten of bacteriën meer, en is het dus een stuk veiliger voor uw hond en uw gezin om het te geven. Natuurlijk blijft het rauw, dus kan het bederven. Honden moeten het dus wel op eten, en u kunt het niet onbeperkt de hele dag laten staan.
Deze voeding is er in 6 verschillende soorten voor de hond verkrijgbaar. Zodat er ook een variant is voor uw hond met bijvoorbeeld nierproblemen, overgewicht, gewrichtsproblemen of voedsel allergie.
De voeding is op dit moment te bestellen, en zal binnenkort ook op voorraad in de praktijk te verkrijgen zijn. Verdere info kunt u vooralsnog vinden op de site van RAW: https://www.rawveterinarydiets.com/

U hoeft echt uw brokken niet weg te doen. Maar mocht u (af en toe) vers vlees aan uw hond willen geven: er bestaat nu een veilige variant die ook nog eens in verschillende dieetvoedingen bestaat.
 

Facebook succesvol als waarschuwing


Onze Facebook pagina wordt wekelijks bijgewerkt voor informatie over huisdieren en wat we doen in de praktijk. 
Daarnaast is Facebook ook een laagdrempelig medium om u te informeren over eventuele risico's of seizoensgebonden problemen die heersen.
En onze Facebook groep groeit! We zijn binnen een half jaar verdubbeld naar ruim 400 likers en volgers. 

En dat dit werkt is handig voor grote risico's. Momenteel is blauwalg in het water van Kasteel Groeneveld. Blauwalg kan grote (dodelijke) gevolgen hebben voor dieren die hier in zwemmen van drinken. Ook voor mensen is blauwalg gevaarlijk. Hoe gevaarlijk ligt aan het type gifstof die de blauwalg produceert. De meest gevreesde gifstof kan een hond binnen 1 uur doen overlijden! 
Onze Facebook waarschuwing werd binnen zeer korte tijd door ruim 15.000 mensen gezien. En gelukkig hebben we tot nu toe nauwelijks klachten gezien bij honden passen bij blauwalg. Meer informatie over de blauwalg besmetting staat op: https://www.facebook.com/dierenartsbob/posts/1990258187659025

Ook u kunt onze Facebook liken en/of volgen: https://www.facebook.com/dierenartsbob

Zomer vakantie


Net als u gaan onze collega's even genieten van een korte vakantie.
Maar dit doen we één voor één zodat de praktijk gewoon open blijft. 
We hechten veel waarde aan service, en we zijn dan ook blij te vermelden dat we het zo hebben kunnen regelen dat de openingstijden ongewijzigd zijn, ook in de zomer.

Geniet van de zomer en van uw vakantie.
De Medewerkers van Dierenarts Bob