Woensdag middag 3 oktober is de praktijk gesloten

Woensdag 3 oktober gaat ons hele team gezellig op pad voor een teamuitje. Daarom zijn we deze woensdag maar geopend van 8.30 tot 13.00
Deze middag gaan we iets leuks doen en in de avond uit eten. Alleen Bob weet wat we gaan doen, dus wat het is, komt niet in deze nieuwsbrief .
Wilt u er rekening mee houden dat we deze middag dus niet zijn?
 
Herfst

Het is weer herfst, een mooi seizoen waarbij vooral de bossen heel mooi kleuren.
De herfst brengt ook specifieke gevaren met zich mee, vooral voor honden.
  • Eikels en kastanjes
Wist u dat het eten van teveel eikels uw hond last kan krijgen van zijn maag? Vooral verse, nog niet volledig rijpe eikels bevatten veel looizuur. Looizuur kan de maag irriteren waardoor uw hond last van braken kan krijgen.
Daarnaast loopt uw hond het risico op een verstopping als een eikel of een kastanje in zijn geheel ingeslikt wordt. Natuurlijk ligt het aan het formaat van de eikel/kastanje en de hond, maar er bestaat een reële kans dat deze vast komt te zitten in de darm. U hond gaat dan ernstig braken en wordt snel steeds zieker.  Let er dus op dat ze deze niet opeten.
  • Paddenstoelen
Met name in de herfst zien we veel, en veel soorten paddenstoelen. Veel paddenstoelen zijn erg mooi, en menigeen gaat op pad om paddenstoelen te zoeken. Vaak voor foto’s, soms om op te eten. Maar net als voor ons zijn veel soorten paddenstoelen giftig voor honden en katten  Vooral pups willen nog weleens uit baldadigheid of speelsheid een paddenstoel pakken.
Probeer te voorkomen dat uw hond paddenstoelen eet. Mocht hij toch een paddenstoel gegeten hebben; probeer een stuk mee te nemen of maak een foto en bel zo snel mogelijk de dierenarts of het antigifcentrum (070-245 245).  Het ligt aan het soort paddenstoel en natuurlijk de vergiftigingssymptomen wat er moet gebeuren met uw hond als hij toch een paddenstoel op gegeten heeft.
Het ligt aan het type gif wat u kunt zien als symptoom. Maar wat kan is braken, diarree, verwarring, hallucineren, onregelmatig gedrag, bewusteloosheid tot aan coma en de dood aan toe.
Op deze website staat een lijst van giftige paddenstoelen en hun foto; https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_giftige_paddenstoelen
 
Eén jaar spoeddienst

Het is alweer bijna één jaar geleden dat we gestopt zijn met de samenwerking met de spoeddienst in Utrecht. Per 1 oktober 2017 doet onze praktijk weer zelf de spoeddienst buiten openingstijden. En dat tot grote tevredenheid van ons team en de patiënten die ons nodig hebben.

Dankzij de whatsapp hebben we veel kleinere vragen en probleempjes kunnen oplossen. En als uw huisdier echt spoed heeft, dan is hij altijd welkom.
In het afgelopen jaar hebben we maar een dag of acht de dienst niet zelf kunnen draaien. Op die dagen werken we samen met dierenkliniek Zeist, die dan voor spoed klaar staat. De andere dagen van het jaar zijn we altijd bereikbaar geweest en daar zijn we best trots op.

Welk spoedgeval het meest gezien is? Tja dat was voor ons ook een verrassing; in zijn 14 jaar als dierenarts heeft Bob pas 1x zelf een maagtorsie bij een hond in zijn dienst gehad. Meestal werd hij als chirurg door zijn collega gevraagd om de operatie uit te voeren of te assisteren. En nu in dit jaar hebben we maar liefst 6! honden met een maagdilatatie/ torsie behandeld.

Bij deze willen we iedereen bedanken die ons het vertrouwen geeft om zijn dier te behandelen. We hopen nog heel lang u deze service te kunnen blijven aanbieden.
 
Overwinteren in het zuiden

Blijft u in de winter gewoon in Nederland? Of bent u één van die Nederlanders die graag overwinterd in het warme zuiden, zoals de vogels? Bijvoorbeeld in Portugal, Spanje, Italië of Griekenland en gaat uw huisdier mee?
Let dan op de volgende gezondheid aspecten;
Er gelden de zelfde eisen en adviezen als bijvoorbeeld een korte zomervakantie.
Natuurlijk moet uw dier een EU Dierenpaspoort hebben, een chip een Rabiës vaccinatie die minimaal 3 weken voor vertrek gegeven is, en die lang genoeg werkt om terug te keren in Nederland (of u moet hem in het buitenland opnieuw laten vaccineren).

Maar houdt u ook rekening met het risico op ziektes die overgebracht worden door teken, muggen en zandvliegen. In warmere streken kunnen deze parasieten veel langer in het jaar actief blijven dan bij ons. En de parasieten in deze warmere landen kunnen ziektes overbrengen als Leishmania, Ehrlichia, Babesia en Hartworm, ziektes die we in Nederland eigenlijk niet hebben. Ziektes waar uw hond zelfs levensbedreigend ziek van kan worden.

Anders dan bij een korte vakantie, is het nodig om hem dan elke maand met Milpro tegen hartworm te behandelen. En gebruik een goed product tegen de parasieten zoals een Scalibor halsband of een goede pipet voor op de huid.
Informeer van te voren wat voor u en uw dier het beste is.

Daarnaast is het verstandig om de chipregistratie te controleren. Staat deze goed? Dit kunt uw zien op www.chipnummer.nl. Maar kunt u hem ook in heel Europa terug vinden? Kijk dan eens op www.europetnet.com.
Een goede registratie is onmisbaar, mocht er iets met uw dier gebeuren.
 
Vuurwerkangst

Het is nog lang geen Oud en Nieuw, en dan al vuurwerkangst bespreken?
Ja, want vuurwerkangst is een serieus probleem voor veel dieren. Heeft u vorig jaar de angst voldoende onder controle gehouden? Dan kunt u mogelijk dezelfde strategie dit jaar weer toepassen.

Zo niet? Dan is het misschien goed om na te denken wat u dit jaar kunt doen voor uw dier. Reële opties kunnen variëren van een rustig pension, een vuurwerk vrij Center Parks tot een training vuurwerkangst. En deze dingen moeten echt van te voren geregeld worden of op tijd mee begonnen worden.

Een cursus vuurwerkangst kunt u het beste 1 op 1 doen met een goede gedragstrainer. Ieder dier reageert namelijk anders, en de een heftiger dan de andere. Kijk anders eens bij Angelique Vlug op www.katenhondgedragscoaching.nl

Natuurlijk kunnen we op de dagen voor oud en nieuw medicatie geven om angst te verminderen, maar de angst voorkomen of beter nog, leren mee om te gaan is beter.
 
Stagiair/ Stagiaires

Het afgelopen jaar hebben we bewust geen stagiaires gehad. Er is het afgelopen jaar veel veranderd met de komst van Dierenarts Bob, en het team is uitgebreid. Geen geschikt moment om een stagiaire te begeleiden.
Vanaf november komt daar verandering in. Marleen is de eerste para-veterinair in opleiding die bij ons stage komt lopen. En vanaf dan zult u geregeld een stagiair tegen kunnen komen.

Waarom een stagiair/stagiaire?
Tijdens de opleiding tot para-veterinair of dierenarts wordt er veel theoretisch les gegeven en natuurlijk ook geregeld een practicum. Zonder een stage weet een student nog onvoldoende wat het werk inhoudt, en kan hij of zij het geleerde niet goed oefenen.

Ieder van ons heeft stage gelopen, en ook wij waren blij als we bij een leuk bedrijf mochten meekijken en leren. Dus natuurlijk gunnen wij onze toekomstige collega’s een leuke, gezellige en vooral leerzame stage.

Een stagiair para-veterinair moet alles leren wat een assistente moet doen; werkzaamheden aan de balie, assisteren bij een operatie of in de spreekkamer en natuurlijk de verzorging van de dieren. Het kan dus zijn dat we u vragen of de stagiair u mag helpen of bij de behandeling aanwezig mag zijn. Uiteraard is dit onder begeleiding van ons team, en een stagiair zal dus ook nooit alleen de verantwoording krijgen.
Een student diergeneeskunde zal met name bij de dierenarts meelopen.
Vooralsnog zijn de stagiaires die we krijgen van Aeres MBO Barneveld (voorheen het Groenhorst College). Wilt u meer weten van deze opleiding of de school? Kijk dan op https://www.aeresmbo.nl/onze-scholen/barneveld
 
Senior check-up

De maanden oktober en november staan bij ons in het teken van de senior.

Dieren worden steeds ouder. Een kat van 23 en een hond van 18 jaar; het komt geregeld voor. Maar ouderdom kan ook met gebreken komen.

Sommige problemen vallen redelijk snel op, zoals artrose. Uw dier staat dan wat moeilijker op, wilt minder ver wandelen, of is sneller moe of springt minder/ minder hoog. Met name in de koudere, natte herfstmaanden valt dit op.
Wist u dat 20% van de honden ouder dan 1 jaar, last van artrose heeft, waarbij het percentage senior honden natuurlijk veel groter is. En maar liefst 90%!! van de katten ouder dan 12 jaar heeft artrose.

Maar problemen zoals nierfalen vallen niet direct op. Iets meer drinken en iets meer plassen valt pas op als het probleem erger wordt. Terwijl het juist belangrijk is om zo’n ziekte vroeg op te sporen. Een snelle behandeling is vaak nog lange tijd succesvol, terwijl een eindstadium nierfalen vaak nog maar een kwestie van enkele weken is.
Wist u dat 1 op de 3 katten uiteindelijk nierfalen ontwikkeld?

In oktober en november kunt uw extra voordelig langs komen met uw senior (hond en/of kat) voor een uitgebreide senior check-up.
Hierbij krijgt u een vragenlijst (of u download hem vanuit de nieuwsbrief), en aan de hand daarvan onderzoeken we u dier. Daarna doen we een bloeddrukmeting, bloedonderzoek en voeren we een urine onderzoek uit als u een ochtend urine van uw dier meeneemt. Met het bloed controleren we de nieren (ureum, kreatinine en SDMA), glucose, leverenzymen en indien nodig de schildklier (vooral bij katten).

Bij dit onderzoek is het consult gratis. En u betaald alleen het bloedonderzoek! Een volledig onderzoek zonder schildklier kost dan slechts 77 euro. Met de schildklier 92.50 euro.
U kunt nu een afspraak maken voor deze extra voordelige senior check-up.
 
Korting op voeding

Vorig jaar hebben een aantal honden die artrose klachten hadden, kennis mogen maken met de voeding Royal Canin Mobility Support. Deze voeding is zo geformuleerd dat het artrose honden zo goed mogelijk ondersteund (er bestaat ook een kattenlijn).

Meerdere van deze dieren doen het er zo goed op, dat we ook dit jaar een voeding-kennismaking-actie hebben.
Wilt u kennis maken met Mobility support? Of blijkt uit het senior consult dat uw dier (beginnend) nierfalen heeft?

Dan kunt u met 50% korting de volgende voedingslijn van uit proberen; Mobility Support, Renal en/of Senior. Dit geldt zowel voor de hond als voor de kat.

Daarnaast krijgt een ieder die dit wilt, een grote voeremmer ter waarde van 4.95 euro gratis zolang de voorraad strekt.