Laboratorium

Elke dierenartsen praktijk heeft de mogelijkheid om enkele onderzoeken zelf in de praktijk uit te voeren. Dierenarts Bob heeft de beschikking over een laboratorium voorzien van uitgebreide apparatuur van het merk Idexx. Dankzij deze apparatuur is snelle, uitgebreidere bloed- en urineonderzoek mogelijk. Binnen 15 minuten hebben we de belangrijkste uitslagen klaar. Hierdoor kunnen we samen met u sneller een behandelingsplan maken voor uw zieke dier. Maar bloedonderzoek doen we niet enkel en alleen bij zieke dieren. Bloedonderzoek kan ook handig zijn voor een gezondheid controle, bijvoorbeeld als uw dier onder narcose moet of als ouderdom screening voor de complete gezondheid status.

Wat is er allemaal mogelijk bij dierenarts Bob?

Hier kunt u zien wat wij in huis hebben

Bloedonderzoek

Voor bloedonderzoek is hoeven wij meestal slechts 1 tot 2 ml bloed van uw huisdier af te nemen. Dit kan uit de hals of uit de poot vene, waarbij de hals vene dikker en beter geschikt is. Met behulp van ons eigen laboratorium kunnen wij de volgende bloedonderzoeken doen:

• De organen zoals; lever, nieren, schildklieren, alvleesklier en hart.
• Glucose (suiker)
• Progesteron
• Zouten zoals calcium, fosfaat, natrium & kalium
• Albumine en Globuline eiwitten
• Ook het rode/witte bloedbeeld of ontstekingsbloedbeeld kan onderzocht worden.
• Virus infecties zoals Kattenaids (FIV) en Katten leukemie (FeLV) en Parvovirus (bij de hond) worden getest met zogenaamde snaptesten

Deze onderzoeken kunnen onder andere helpen bij het opsporen van ziektes van de hier boven genoemde organen, maar ook bij maag/darmproblemen, infecties, beenmergproblemen, sommige soorten tumoren, uitdroging of endocriene ziekte.

Urineonderzoek

Urine onderzoek is een van de makkelijkere onderzoeken waarbij veel informatie gekregen kan worden over de gezondheid van uw dier. U hoeft de urine ‘alleen’ maar op te vangen of uit de kattenbak te halen. De kattenbak vulling kan vervangen worden door een speciaal zand, die de urine niet opvangt. Hierdoor kunt u de urine gemakkelijk uit de bak halen. Dit zand kunt u bij ons aan de balie ophalen. Bij het urine onderzoek meten we onder andere de pH-waarde, rode en witte bloedcellen, soortelijk gewicht, glucose en bilirubine. Daarnaast wordt de urine onder de microscoop nagekeken op bacteriën, gruis en afwijkende cellen. Urine onderzoek is onmisbaar voor het onderzoek naar de redenen van veel drinken en plassen, bloed plassen, incontinentie, suikerziekte en blaas of nierproblemen.

Ontlastingsonderzoek

Ontlasting onderzoek is niet het meest favoriete onderzoek maar wel een erg belangrijk onderzoek bij de gezondheidsproblemen bij bijvoorbeeld reptielen. Maar ook bij de andere diersoorten wordt ontlasting onderzoek gedaan. Bij problemen van dunne ontlasting, persen op de ontlasting en problemen met wormen of Giardia is ontlastingsonderzoek erg nuttig. De ontlasting wordt dan onder de microscoop bekeken. In een aantal gevallen is het nodig om een zogenaamd flotatieonderzoek te doen. De ontlasting wordt dan eerst in een vloeistof ingezet waardoor alle parasieten en/of eieren boven komen drijven. Dit preparaat kan vervolgens weer onder de microscoop worden bekeken.

Bij uitgebreider ontlasting onderzoek, zoals verteringsonderzoek of onderzoek op bepaalde bacteriën, wordt ontlasting opgestuurd naar het onderzoekslaboratorium.

Microscopisch onderzoek

De microscoop is een heel handig hulpmiddel bij onderzoek. De microscoop kan het beeld 4, 10, 40 en 100x vergroten. Handig als we op zoek zijn naar bacteriën of parasieten, maar ook bij blaasgruis. Bij huid-, oor-, urine en ontlasting onderzoek wordt veelvuldig gebruik gemaakt van microscopisch onderzoek. In een aantal gevallen maken wij speciale kleuringen het onderzoeksmateriaal. Zo kunnen bacteriën, gisten en schimmels beter zicht gemaakt worden.

U kunt ook urine of ontlasting afgeven aan de balie en dan onderzoeken wij het